Om læringsplattformer og Svend Andreas

Av: Svend Andreas Horgen
Førstelektor og forfatter av: www.phpbok.no
Oppdatert: oktober 2010
Tilbake til FoU-oversikt (eller velg fra meny til høyre)

LMS-systemer kan gi bedre læring. LMS står for Learning Management System. I Norge brukes ofte begrepet "Læringsplattform". De to mest utbredte systemene er Fronter og itslearning, men gratissystemet Moodle har i det siste fått en viss utbredelse. Noen lager systemer selv, og en rekke andre (mindre kjente) er også i bruk. Selv om Web 2.0-tjenester er i vinden, er LMS-systemene fortsatt høyaktuelle, og de vil nok være det i mange år fremover (trolig med stadig flere elementer av Web 2.0 i porteføljen). Jeg har jobbet med ulike LMS-systemer i flere år gjennom egen undervisning, både på campus og gjennom fjernundervisning. Jeg har presentert mine erfaringer, tips og idéer på en del konferanser, og jeg har holdt en rekke kurs rundt omkring i innland og utland der det er tid til å dypdykke i de pedagogiske mulighetene. Jeg har utviklet et fag om bruk av IKT i læring der LMS-et står sentralt. I tillegg har jeg deltatt i ymse FoU-prosjekter rettet mot LMS-systemer. Jeg finner teknologien rundt LMS-systemer spennende, men også full av utfordringer. På denne siden finner du korte presentasjoner av noe av det jeg engasjerer meg for og har jobbet med. Det er ikke gitt at jeg mener at LMS-systemer er løsningen for fremtidens undervisning, selv om det er mye stoff om LMS-systemer i denne artikkelen.

Innhold på denne siden

  1. Pedagogiske kurs (1 time til 2 dager): Gode eksempler må spres. Det er utrolig mye en kan gjøre som lærer. Jeg har holdt en rekke kortere kurs om pedagogisk bruk av LMS
  2. Fag om pedagogisk bruk av IKT: Jeg har blitt utfordret til å bygge opp et nettbasert fag (6 studiepoeng) om hvordan IKT kan brukes til å gi bedre læring
  3. Prosjekter om LMS og læring: Gjennom deltakelse i ulike prosjekter har jeg lært mye om LMS-systemer, og laget en del pedagogiske ressurser
  4. Undervisning = kreativ utfoldelse: Jeg har lært og samlet eksempler gjennom eksperimentering med LMS i ulike fag over en årrekke, både fjernundervisning og campusundervisning
  5. Presentasjoner: Oversikt over presentasjoner og kurs jeg har holdt om LMS
Interesser FoU

Pedagogiske foredrag og kurs (1 time til 2 dager)

Det er etter min mening mye å lære for å oppnå en bedre pedagogisk bruk i både grunnskole, videregående skole og høgere utdanning. Det er en viktig utfordring å spre de gode eksempler og motivere andre til mer gjennomtenkt bruk av systemene. Jeg bidrar på min måte med å for eksempel holde foredrag på konferanser, skrive papers og holde skreddersydde kurs/seminarer (typisk noen timer eller heldagskurs) om pedagogisk bruk av itslearning.

Hvorfor kurs om pedagogisk bruk av itslearning, og ikke for eksempel Fronter? Fordi det er itslearning jeg primært bruker og det er dette systemet jeg kjenner og kan vise eksempler fra. Jeg har gjennom egen undervisning prøvd ut en rekke aktiviteter og pedagogiske opplegg, og fått en del nyttige erfaringer og tanker om hva som fungerer og ikke. Jeg har tro på at alle lærere kan gjøre mye spennende innenfor et LMS-system for å øke læring, skape engasjement og motivere i sin undervisning. Utfordringen blir å spre eksemplene og å motivere. Det er givende å holde kurs, og deltakerne blir ofte engasjerte.

Jeg har holdt en del skreddersydde kurs og seminarer om pedagogisk bruk av itslearning. Jeg reiser ut til den aktuelle skole/institusjon. Ved å dele erfaringer får en som regel nyttige innspill tilbake, eller nye interessante problemstillinger og idéer. Forhåpentligvis får publikum valuta også. Kursene holdes i regi av forskningsstiftelsen TISIP. Vil du ha kurs, så bare ta kontakt.

Her er eksempel på en agenda for et seminar på 4-7 timer. Jeg er veldig fleksibel med tanke på innhold:

Eksempel på en del av et tankekart utviklet i plenum på et kurs i Brønnøysund høsten 2007

Teori og pedagogisk forankring avveksles med konkrete eksempler, gruppearbeider og diskusjon. Det å bygge opp tankekart i fellesskap (se over), oppleves av mange som en interessant øvelse. Eksemplene mine har som gjennomgangstråd "hvilke muligheter fins for bruk av LMS-systemet til å skape god læring gjennom engasjement, aktivitet, refleksjon og motivasjon?

Her er eksempel på et foredrag med mine ti beste tips for å lykkes med bruk av itslearning i undervisningen:

Its bergen-14-april-2010-svend-horgen from Svend Andreas Horgen

Se også listen av kurs og presentasjoner nederst på denne siden.

Til toppen

Fag om pedagogisk bruk av IKT

Jeg underviser MOOC-en "IKT i læring" (15 studiepoeng) som har lærestoff om pedagogisk bruk av læringsplattform. Se https://www.ntnu.no/iie/fag/iktlmooc/. Faget er nettbasert og myntet på lærere i skoleverket og UH-sektoren som vil lære mer om hvordan IKT kan brukes til å gi bedre læring. Faget består av teori, konkrete eksempler og praktiske øvinger

Til toppen

Prosjekter om LMS og læring

Jeg har utviklet kunnskap og forståelse for pedagogisk bruk av LMS gjennom en rekke ulike prosjekter (interne og eksternfinansierte). Disse forklares kort her.

ASSESS2010 (2009-2010)

BI, HiST og HiNT jobber med å utvikle en metode for bedre underveisvurdering, med utgangspunkt i Biggs teori om samstemt undervisning (constructive alignment). I prosjektet jobber vi veldig konkret og tester ut i egne fag i LMS-et. Metoden er for øvrig uavhengig av plattform.

IT-Ped (2007-2008)

IT-Ped (ferdig 2008) er et internt HiST-prosjekt som tok sikte mot å lage en rekke ressurser på pedagogisk bruk av IKT generelt og LMS-systemet itslearning spesielt. Etter å ha innført itslearning som LMS bredt i egen institusjon, stod HiST ovenfor mange spørsmål: Hvordan samle og spre erfaringer og gode eksempler i egen organiasasjon? Hvordan løfte bruken av itslearning til å omfatte noe mer enn bare administrative rutiner, filopplasting og enkel kommunikasjon? Hovedmålet med IT-Ped var å spre konkrete eksempler på pedagogisk bruk til andre ansatte i HiST. Prosjektgruppen bestod av representanter fra mange avdelinger i HiST. Resultatet av prosjektet var en felles ressursbank i itslearning hvor alle HiST-ansatte har tilgang. Banken har ressurser på bruk av itslearning-verktøy, en rekke temahefter om pedagogisk bruk, og muligheter verktøyene gir fra et pedagogisk perspektiv, noen pedagogisk vinklede videofilmer, ofte stilte spørsmål, diskusjonsforum for de ansatte, spørsmålsbanker, og så videre.

Jeg deltok i prosjektgruppen og utviklet en hel del av innholdet i ressursbanken, blant annet følgende temahefter:

Moodle i Norge (2007-2008)

"Moodle i Norge" er et NUV-prosjekt hvor HiNT, HiST og HiNesna i 2007-2008 utviklet et fag og et webbasert ressurssted om LMS-systemet Moodle. Hensikten med prosjektet var å spre kunnskap om Moodle som et reelt alternativ til kommersielle LMS-systemer (f.eks Fronter og itslearning). To fag ble utviklet: et pedagogisk fag for lærere og et mer administrativt rettet fag myntet mot drift og oppsett av Moodle. Nettstedet http://moodleforum.no er en ressurssamling for brukere av Moodle i Norge. Det er brukerstyrt med nyttige ressurser, diskusjonsforum og en wiki for kunnskapsdeling der alle kan delta og bidra.

LMS-Test (2006)

Avdeling for Informatikk og e-Læring ved HiST (AITeL) ledet i 2006 et stort prosjekt (kalt "LMS-test") i regi av Norgesuniversitetet: http://norgesuniversitetet.no/prosjekter/P20-2006. I prosjektet (hvor også Høgskolen i Nord-Trøndelag og Høgskolen i Agder deltok) så vi på egnethet av 4 ulike LMS-systemer: itslearning, Fronter, Moodle og Microsoft Learning Gateway. For å kunne si noe om egnetheten testet vi ut systemene i praksis blant studenter i både fjernundervisning og campusundervisning. Høgskolen i Bergen stilte med ekstern evaluator. LMS-systemene vi brukte var:

LMS-Kreativ (2006)

Jeg deltok i et NUV-prosjekt ledet av Høgskolen i Nord-Trøndelag i 2006: "Kreativ bruk av LMS". Hensikten var å utvikle og gjennomføre e-læringskurs om pedagogisk og kreativ bruk av LMS-systemer. Vi utviklet to nettbaserte kurs (med samlinger) på 10 studiepoeng, et for lærere i videregående/grunnskole og et for universitet/høgskolesektoren om pedagogisk og kreativ bruk av LMS-systemer.

NVU-faggruppearbeid (2005-2007)

Jeg har deltatt i ymse faggruppearbeid i NVU (Nettverksuniversitetet) med temaet Studiestøttesystemer:

Til toppen

Undervisning = kreativ utfoldelse

Jeg bruker LMS-systemet aktivt når jeg underviser i høgere utdanning (fag som gir studiepoeng, sp), det være seg i både fjernundervisning, veiledning av prosjektarbeider og i campus-undervisning. Det er liten tvil om at de ulike systemene har sine sterke og svake sider.

Jeg underviser primært i LMS-systemet itslearning og har erfaring fra fjernundervisning (FU) i en rekke fag over flere år, campusundervisning med eksperimentering av "live" bruk av itslearning i klasserom, og veiledning av hovedprosjekter. Jeg har blant annet følgende undervisningserfaring med itslearning:

Gjennom undervisningen i itslearning har jeg samlet en rekke eksempler og erfaringer, og dette gir noe av grunnlaget for innholdet på de kurs og seminarer jeg av og til holder. I tillegg har jeg undervist noen fag i LMS-systemet Moodle: "Web 2.0 med Ajax" (NUV-prosjektet "LMS-Test"), "Pedagogisk bruk av automatiserte tester" (NUV-prosjektet med samme navn), og "Pedagogisk bruk av Moodle" (NUV-prosjektet "Moodle i Norge"). Jeg har også sett litt på LMS-systemet WebCT gjennom undervisning av kurset "Internät och Säkerhet for Mittuniversitetet i Sverige (Tisip-kurs). Jeg har ikke undervist i LMS-systemet Fronter, men har sett litt på systemet i forbindelse med NUV-prosjektet LMS-Test.

Til toppen

Presentasjoner

Her er en oversikt over kurs, konferansebidrag og relevante arbeider for å spre kunnskap om pedagogisk bruk av LMS/itslearning. Kurs holdes i regi av forskningsstiftelsen TISIP. Vil du ha kurs, så bare ta kontakt.

Undertegnede kan ikke lastes for feil som står på denne siden. Dersom du har kommentarer, så meld gjerne fra.

Av: Svend Andreas Horgen
Interesser FoU