Web 2.0 er i vinden, men hva er det? I dag handler det om deling, dugnader, eksponering, sosiale nettverk, tagging av informasjon, mashups og et skifte fra å bare konsumere informasjon til også å produsere selv. Individet står sentralt i den nye web-hverdagen. Er du på Facebook eller twitter? Har du brukt Wikipedia til å søke opp informasjon? Har du funnet refleksjoner, tanker og meninger i en blogg? Skriver du en blogg selv? Har du delt bilder med andre på flickr? Tagget bokmerker og delt på del.icio.us? Hva innebærer disse teknologiene og tjenestene av muligheter for vanlige folk? Kan de brukes i undervisning for å skape økt læring?
Hva er Web 2.0?: Kort forklaring til nye teknologier og programvare som kan gjøre hverdagen litt lettere. Brukerstyrt innhold står sentralt i Web 2.0
Blogg - refleksjon og læring: I bloggosfæren er det mye kunnskap å oppdrive. Hva innebærer det å drive med blogging?
Wiki - samarbeid og dugnad: Teknologien som Wikipedia bygger på kalles wikik og kan brukes i undervisning. Hva er wiki? Hvorfor wiki i undervisning og prosjektarbeider?
RSS - en genial oppfinnelse: For deg som vil lese nyheter og følge med på en veldig enkel, smart og tidsbesparende måte
Ved å lese videre på denne siden får du et innblikk i hva Web 2.0 er. Det er mange muligheter for bruk av slike nye tjenester og teknologier i undervisningen, og jeg har gjennom flere år gjort meg en rekke erfaringer fra egen undervisning. Jeg kan holde skreddersydde kurs om Web 2.0 hvor jeg reiser ut. Kursene holdes i regi av forskningsstiftelsen TISIP. Vil du ha tilbud om et opplegg (kurs, seminar, konferansebidrag e.l.), så bare ta kontakt.
Typisk agenda, tema som kan gjennomgås:
Om Web 2.0: Hva er det? Ulike dimensjoner med Web 2.0.
Bruk av blogg i undervisningen for refleksjon. Konkrete erfaringer og idéer til bruk og beste praksis.
Personlig gevinst: Twitter, delicious og RSS
Gruppearbeid: prøv i praksis, bli kjent med ulike Web 2.0-tjenester
Et hav av mulige tjenester: Hva passer når?
Hvordan bruke Web 2.0 i undervisningen? Hva gir Web 2.0 av merverdi?
Teori og pedagogisk forankring avveksles med konkrete eksempler, gruppearbeider og diskusjon. Det er spesielt viktig når vi kommer til Web 2.0 å sette av tid til å prøve ut i praksis. Eksemplene mine har som gjennomgangstråd "hvordan kan en bruke Web 2.0 til å skape god læring, engasjement, aktivitet, refleksjon og motivasjon?
Web 2.0 er ingen teknologi i seg selv, men en samling av teknologier. Det handler om web-baserte applikasjoner som har brukervennlige grensesnitt. Dermed øker mulighetene for samarbeid, kreativitet, produksjon, nettverksbygging og informasjonstilegnelse, for å nevne noe. Hva faller inn under denne store paraplyen? Her er noen eksempler:
Blogging: Alle som vil kan blogge. Dine kollegaer, venner, kjendiser, barn og ungdom skriver som aldri før. De reflekterer over egne erfaringer, opplevelser, tanker og idéer. De deler dette med resten av verden gjennom sin egen, personlige blogg.
Wikipedia er verdens største leksikon. Dette er dugnadsbasert. Du kan bidra. Alle kan bidra. Kvaliteten er likevel meget høy.
RSS er en ny måte å tilegne seg store mengder informasjon på. Med RSS kan du filtrere ut det som er relevant og viktig på nettet på en effektiv måte.
Sosiale nettverk: Facebook, norske Nettby, MySpace og LinkedIn, er eksempler på utbredte tjenester for både personlig og profesjonell nettverksbygging.
Deling: Kreative sjeler kan produsere innhold. En kan dele sine bilder gjennom tjenester som flickr, sine filmer på YouTube og egenproduserte podcaster gjennom for eksempel iTunes.
Web 2.0 kan oppsummeres i ord som: brukerstyrt innhold, prosument (en som både produserer og konsumerer), samarbeid mellom individer, dugnad, sosial nettverksbygging, ...
Det interessante fra et pedagogisk perspektiv, er hvordan nye teknologier og tjenester kan brukes i undervisning for å gi økt læring. Jeg har holdt presentasjoner av dette, se nederst på denne siden.
Her følger en kort forklaring til noen viktige teknologier som du trolig vil ha nytte og glede av å kjenne til. Jeg har også skrevet en god del om Web 2.0-relatert stoff på bloggen min. Les gjerne først denne veilederen og gå så til bloggen for best utbytte.
Personlige blogger øker kraftig i antall. Det er "in" å blogge. En viktig årsak er at det er enkelt å opprette sin egen blogg (tar 5 minutter, og det fins mange gratistjenester). Lærere reflekterer kanskje over ting de har prøvd i egen undervisning, eller aktører som følger godt med i e-læringsverdenen deler de viktigste nyhetene de kommer over. Blogg er et medium som stadig flere oppdager som en verdifull kilde til informasjon og idémyldring. På http://www.nvu.no/ fins det en liste over noen relevante FoU-blogger. Det er et utgangspunkt for å komme i gang med å lese blogger, og det stimulerer kanskje til å lage din egen? :-) Merk også mulighetene for å abonnere på blogger med RSS.
Det som gjør at blogger er mer interessante i form enn bare vanlige hjemmesider, er at andre kan kommentere på innleggene. Dersom du leser et innlegg om for eksempel "undervisningsmetoder" og du ønsker å bidra med utfyllende informasjon eller egne erfaringer, så kan du skrive en kommentar som alle andre besøkende vil kunne se. Bloggens verdi ligger altså i innleggene som forfatteren skriver sammen med bidragene til de besøkende som har lagt igjen kommentarer. Mange har erfart at kommentarene er vel så viktige som selve blogginnlegget.
Bloggen kan også inneholde videobasert innhold, lyd, bilder og ikke minst lenker til andre blogger eller andre blogginnlegg. Det at en blogger velger å kryssreferanse til andre blogginnlegg (som andre har skrevet), anses å være positivt. Dette er i praksis en viktig faktor for å utvide nettverket av blogger, eller kanskje heller nettverket av kunnskapen som er inneholdt i selve "bloggosfæren". Lenker gjør det lettere å finne utdypende informasjon om det aktuelle tema som tas opp i innlegget. I tillegg vitner slike lenker om at bloggeren ikke bare er oppdatert og følger med på det andre har gjort, men også reflektert. Det å ta stilling til det andre har skrevet og bygge videre på dette er viktig for kvaliteten og relevansen av innhold. Det å "blogge" er for mange blitt en læringsprosess. En kan skrive om sine interesser, og det å møte andre medbloggere gjennom kommentarer og lesing av deres blogger, gjør at refleksjon, informasjonsinnsamling og idémyldring blir sentrale prosesser for bloggeren. Det er liten tvil om at denne kreative skriveprosessen blir synonym med læring. Potensialet for bruk av blogg i undervisning er meget stort!
Jeg har en personlig blogg som heter gjemmesiden. I den bloggen reflekterer jeg over egen undervisning, FoU-stoff som interesserer meg, tips og triks til bruk av Internett og Mac, og morsomme ting som er verdt å gjemme på (derav navnet "gjemmesiden"). Kom gjerne en tur på besøk!
Mange kjenner kanskje til Wikipedia (www.wikipedia.org). Wikipedia er et webbasert leksikon hvis innhold er bygget på dugnad. Bak Wikipedia ligger en såkalt "wiki-programvare". Hva er en wiki? Hva kan det brukes til? Her finner du litt om tanker og erfaringer for hvordan wiki kan brukes i undervisningen.
Teknologien bak Wikipedia-leksikonet kalles ofte bare "wiki". Det er mulig å opprette egne wiki-nettsteder ved å laste ned wiki-programvare, eller en kan gå til en tilbyder og lage sin egen wiki, for eksempel på Wikispaces. Dersom du laster ned og installerer på egen webtjener (for eksempel skolens webtjener), vil de fleste wikiløsninger være gratis i bruk (open source). Tjenester hvor du kan lage en wiki på 1-2-3 på Internett (ala Wikispaces) er gratis, men har da reklame, og en kan betale for å bli kvitt reklamen eller få ulike ekstrafunksjoner. Det er verdt å merke seg at de ulike wiki-programvarene kan ha ulike egenskaper. Hovedprinsippene er likevel stort sett de samme for alle wiki-løsninger:
Alle kan i utgangspunktet legge inn informasjon, både tekst, bilder og lenker.
Alle kan i utgangspunktet endre informasjon som andre har lagt inn.
Historikken ivaretas, så alle endringer og gamle versjoner kan hentes fram igjen.
Det er lett å identifisere artikler som ikke har fått innhold enda, slik at en kan bli den første til å opprette nye ting. Dette stimulerer til stadig nyskriving.
En kan knytte diskusjoner til artiklene.
Informasjonen er søkbar på en rekke ulike måter.
Jo flere som bidrar, jo mer verdi får informasjonen.
Kvalitetskontroll gjøres ofte av de som bidrar, fordi de får eierforhold til egne bidrag og følger med på utviklingen.
Mulighetene som wiki-teknologien byr på (hvor alle kan legge inn informasjon, lese det andre har skrevet, søke opp informasjon o.l) byr på spennende pedagogiske muligheter. Wiki tilbyr rett og slett en helt ny plattform for samskriving. En kan la elever/studenter
bygge opp kunnskapsbaser i fellesskap, over tid, gjerne over flere semestre
søke opp informasjon i wikien
ta stilling til andres arbeid og videreutvikle dette konstruktivt
formulere innlært kunnskap på nytt med egne ord
bryte ned eksisterende stoff i mindre deler, omorganisere over tid og systematisere stoff
skrive sammen på en helt ny måte
Jeg har prøvd ut wiki-teknologi i ulike fag, både Mediawiki og Wikispaces
I stedet for å sende informasjon fram og tilbake per e-post, kan en wiki brukes. Vi har prøvd dette i flere prosjekter, både interne og eksterne. Erfaringene er stort sett positive, men det kan være en utfordring å få prosjektdeltakere til å lære seg bruk av wiki. Det er ikke vanskelig, men en terskel for mange å sette i gang (dessverre). Her er en film som viser hvor enkelt wiki er i bruk, den såkalte Wikis in plain english
Det skjer mye som du kanskje interesserer deg for innen e-læring (eller andre fagfelt). Hvordan kan du følge med? Hvor skal du følge med? Søke på Google? Det fins mange interessante norske blogger med for eksempel FoU og/eller e-læringsinnhold. Når du har funnet gode kilder til informasjon du kan tenke deg å lese jevnlig, så kan du besøke nettstedet ved for eksempel å lage et bokmerke i din nettleser. Dette er den tradisjonelle, gamle og tidkrevende måten.
Det er mye lurere å bruke RSS (Really Simple Syndication). Da abonnerer du på innholdet fra nettstedet, og får nyhetene automatisk. Disse blir tilsendt i ønsket leveringsform (i motsetning til at du aktivt må oppsøke nyhetene selv på X antall bokmerkede nettsteder som du ellers må oppsøke manuelt for å se om det er kommet noe nytt siden sist). Det viktigste av alt: RSS er enkelt å komme i gang med, og det kan hjelpe deg til å følge konsekvent med på alt du skulle ønske, og på et minimum av tid! Hva mer kan en ønske seg?
Jeg har laget en praktisk orientert veileder på RSS som viser deg hvordan du kan komme i gang med RSS på en enkel måte.
Kan du bruke dette? Jeg har brukt en Creative Commons lisens som på norsk heter "Navngivelse-Ikkekommersiell-Del på samme vilkår", og du står dermed fritt til å bruke ressursene i henhold til denne CC-lisensen: This work by Svend Andreas Horgen is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Norway License. I korte trekk går det ut på at du kan bruke denne ressursen selv, spre til andre og til og med endre/videreutvikle hvis du vil det. Betingelsen er at du skal opplyse at dette originalt er laget av Svend Andreas Horgen, og henvise til denne siden: http://iie.ntnu.no/~svendand/FoU/
Her er en oversikt over kurs, konferansebidrag og relevante arbeider for å spre kunnskap om bruk av Web 2.0 i undervisningen. Kurs holdes i regi av forskningsstiftelsen TISIP. Vil du ha kurs, så bare ta kontakt.
10.jan 2014: Nettbasert kurs om bruk av Adobe Connect i undervisning (videregående) for Nettskolen i Nordland. 2 timer.
18.des 2013: Nettbasert kurs om bruk av Adobe Connect i undervisning (videregående) for Nettskolen i Nordland. 2 timer.
10.des 2013: Nettbasert kurs om bruk av Adobe Connect i undervisning (grunnleggende) for Nettskolen i Nordland. 2 timer.
5.des 2013: Nettbasert kurs om bruk av Adobe Connect i undervisning (grunnleggende) for Nettskolen i Nordland. 2 timer.
31.okt 2013: Kurs om blogg i undervisningen, Skien vgs (hands on, 8 deltakere)
13.mars 2013: Nettbasert foredrag om pedagogisk bruk av video for Høgskolen i Nord-Trøndelag (30 minutter)
19.september 2012: Avslutningsforedraget på Norgesuniversitetet sin høstkonferanse i Tromsø: presentasjonen på SlideShare
17.april 2012: Åpningsforedrag på NVU-konferansen, Grimstad: "Læring i skyene".Ca 60 tilhørere. Se presentasjonen på SlideShare
16.april 2012: Nettbasert foredrag om Web 2.0 i undervisningen for Samisk høgskole (holdt på engelsk).
20.mars 2012: Foredrag om Web 2.0 i undervisningen for Skien vgs (40 tilhørere) og praktisk økt om blogging (15 stk).
10.feb 2012: 3 innslag på Utdanningskonferansen 2012 i Bergen. Plenum om PLN (250 tilhørere), workshop om Web 2.0 (40 deltakere) og workshop om LMS (60 tilhørere).
22.mar 2011: 2 innslag på Rogalandskonferansen 2011 i Haugesund. Om god bruk av Web 2.0 i undervisning og om PLN for lærere. Ca 30 deltakere, parallellsesjon.
8.mar 2011: Foredrag om PLN, Bamble vgs.
26.jan 2011: Foredrag om Web 2.0 på fagkonferansen for IKT/servicefag og data/elektronikk i Sandefjord.
18.nov 2010: Presentasjon av "fremtidens læringsrom er her allerede" på NFF-konferansen. Horten.
8.okt 2010: Foredrag om PLN (personlige læringsnettverk) for lærere i Telemark. Bø hotell.
13.apr 2010: 3 timer om Web 2.0. Først et foredrag om "Web 2.0 i undervisning" og så en praktisk økt om blogg og wiki. Rogalandskonferansen 2010, Haugesund.
15.jan 2010: Plenumsforedrag og 2 parallellsesjoner om Web 2.0: "Web 2.0 i undervisning", "Blogg", "PLN". Fagdag for tilsette ved Høgskulen i Sogn og Fjordane. Ca 200 deltakere i plenum, 40 i hver parallellsesjon.
27.nov 2009: Heldagskurs om personlige læringsnettverk, nettverksbygging og Web 2.0. Nettverkssamling for fagnettverket for samfunnsfag og historie i Sør-Trøndelag. Ca 20 deltakere.
13.nov 2009: Foredraget "Bedre læring med Web 2.0" på konferansen "Skolen i digital utvikling" (skoleledere). Program her. Ca 150 tilhørere.
5.nov 2009: Foredrag om sosiale medier brukt i undervisningen. SA-dag for studieavdelingen ved NTNU, Britannia Hotell i Trondheim. Ca 200 tilhørere.
2.okt 2009: Heldagskurs om Web 2.0 i undervinsingen: blogg, wiki, RSS og sosial bokmerking. Nettverkssamling for fagnettverket for samfunnsfag og historie i Sør-Trøndelag. Ca 20 deltakere.
2009: Artikkelen "Hvordan lykkes med wiki som pedagogisk verktøy?" av Hugo Nordseth (HiNT) og Svend Andreas Horgen (HiST). Publisert i boka "Læringsmiljø på nett" i 2009, en artikkelsamling utgitt av Nettverksuniversitetet på Tapir forlag. Lenke til beskrivelse i Bibsys her: http://ask.bibsys.no/ask/action/show?pid=r09021875&kid=forskpub
17.sep 2009: 1 time plenumsforedrag om "Web 2.0 i undervisningen" og 2,5 timer praktisk økt om Web 2.0, Impulskonferansen 2009, Førde. Eksempel på live-blogging fra plenumsforedraget
18.jun 2009: 3 timer lang økt om Web 2.0 i teori og praksis, Universitetet i Stavanger.
17.jun 2009: Holdt dagsseminar om Web 2.0 i undervisningen, internt i HiST (sammen med Olav Skundberg og Calle Dons)
10.jun 2009: 30 min foredrag på Uninettkonferansen 2009 i Halden om Web 2.0 og LMS, og hvilke utfordringer IKT-støttepersonell kan ta tak i for å ligge i front.
Etterfølgende paneldebatt med Arne Krokan, Thorleif Hallén og Susanne Koch. Videostreamet versjon | Foredraget som PDF.
24.nov 2008: Foredrag om bruk av Web 2.0, NLM-konferanse på Gardermoen. Ca 50 tilhørere. (Nettet var nede, så jeg måtte over i talk-show-modus!! :-)
Temaartikkel til NFF sitt temanummer om bruk av Web 2.0 i undervisning, nr 1. 2008: "Wiki satt i system" (side 14 og 15).
20.nov 2007: Rasjonell pedagogisk bruk av teknologi og programvare - bidrag på NFF-konferansen 2007 i Oslo PDF av presentasjonen | Quicktime-film (4,5 MB stor, med fancy overganger :-)
6.sep 2007: Hvordan nye trender og teknologi kan påvirke elevenes læring- Åpningsforedrag på "Digitalt Torg", Brumunddal PDF av presentasjonen | Quicktime-film (16 MB stor, må klikke på hver foil for å gå videre)